FAKTA

Lista med alla 25 Svenska landskap i Sveriges

Sverige är uppdelat i flera landskap. Vi lärde oss detta tidigt i skolan, men få människor kommer ihåg alla landskap i vårt land. Därför har vi sammanställt en lista över alla 25 landskap i Sverige från norr till söder. Under medeltiden var många landskap i Sverige som sitt eget lilla land med sina egna lagar och kungar eller chefer. Idag har dessa landskap ingen politisk eller administrativ betydelse, till skillnad från de 21 länen i Sverige. Många landskap har en egen dialekt, historia och kultur, och många av oss identifierar sig med vissa landskap.

Sveriges landskap brukar grupperas i tre landsdelar – Norrland, Svealand och Götaland – namn som vanligtvis hörs i väderrapporter. Här under ser du en karta över alla 25 landskap i Sverige, där landskapen i Norrland är bruna, landskapen i Sveland gula och landskapen i Götaland blå. Under landskapskartan följer en lista med kort fakta om varje landskap. Här ser du bild på landskapsvapen, yta, folkmängd, befolkningstäthet, största stad, landskapsdjur och landskapsblomma (vilken landskapsblomma ett landskap har är ibland omtvistat). Här är Sveriges 25 landskap!

Det svenska landskapet är vanligtvis uppdelat i tre delar – Norrland, Svealand och Götaland – med namnen som vanligtvis hörs i väderrapporter.

1. Lappland

Lappland är beläget i Sveriges norra del, är landets kallaste och största landskap, upptagande nära en fjärdedel av Sveriges totala yta. Det är känt för sin dramatiska och orörda natur, inklusive höga fjäll och vidsträckta vildmarker. Området innefattar Sveriges torraste plats, Abisko, samt de blötaste regionerna Sulitelma och Sarek. Lappland sträcker sig över två län: Norrbottens och Västerbottens, och invånarna tenderar att identifiera sig mer med sitt län än landskapet. Ett framträdande naturlandskap är Lapporten, som ligger nära Abisko.

Yta: 108 561 km2
Största stad (tätort): Kiruna
Landskapsblomma: Fjällsippa
Landskapsdjur: Fjällräv

2. Norrbotten

Norrbotten är beläget i Sveriges östra del, etablerades delvis som ett eget landskap år 1810. Detta skedde efter att Västerbottens län delades i två, som en följd av Sveriges förlust av Finland och del av det dåvarande Västerbotten till Ryssland 1809. Denna historiska händelse ledde till att Västerbotten delades, och Norrbotten blev ett eget landskap. Ett framträdande naturlandskap i Norrbotten är Storforsen längs Piteälven, känd för sin imponerande skönhet.

Yta: 26 829 km2
Största stad (tätort): Luleå
Landskapsblomma: Åkerbär
Landskapsdjur: Lavskrika

3. Västerbotten

Trots sitt namn är Västerbotten beläget längs Sveriges östkust. Namnet är ett arv från tiden före 1809, då det ursprungliga Västerbotten inkluderade både det nuvarande Norrbotten och delar av Finland. Denna region låg väster om det historiska landskapet Österbotten i Finland, vilket gav upphov till namnet. Ett intressant inslag i Västerbotten är den tidigare linbanan mellan Örträsk och Mensträsk, som fram till 2017 var världens längsta för passagerartrafik.

Yta: 15 538 km2
Största stad (tätort): Umeå
Landskapsblomma: Kung Karls spira
Landskapsdjur: Storspov

4. Jämtland

Jämtland, Sveriges näst största landskap, är en populär turistdestination, särskilt känd för Åre och andra pittoreska fjällregioner. I 1963 skapades Republiken Jamtland, ett projekt som blandade humor och allvar. Det var både ett kulturellt initiativ och en marknadsföringskampanj, och fungerade även som en protest mot politiken som vid tiden bidrog till avfolkningen av landskapet. Ett tidigare känt landmärke i området var Tusenmetersliften i Åre, som nu är riven.

Yta: 33 800 km2
Största stad (tätort): Östersund
Landskapsblomma: Brunkulla
Landskapsdjur: Älg

5. Ångermanland

Ångermanland, med en nästan triangulär form, är känd för sin kustlinje som domineras av Höga kusten, ett område som har upplevts och markerat landhöjning på flera hundra meter sedan den senaste tiden. Landskapets symbol, som består av tre laxar, är framträdande och återfinns bland annat på förpackningarna av Norrlands Guld.

Yta: 19 444 km2
Största stad (tätort): Örnsköldsvik
Landskapsblomma: Styvmorsviol
Landskapsdjur: Bäver

6. Härjedalen

Härjedalen skiljer sig som Sveriges minsta befolkade landskap, både i termer av totalt invånarantal och befolkningsstäthet. Dessutom har landskapet landets minsta ”största stad”, Sveg, med bara 2 509 invånare i tätorten (per 31 december 2020). Härjedalen utmärker sig också med den högsta medelhöjden i landet, där halva landskapet ligger över 650 meter över havet. Ett av de mest kända naturliga landmärkena i Härjedalen är Helags, landskapets högsta berg.

Yta: 12 533 km2
Största stad (tätort): Sveg
Landskapsblomma: Mosippa (eller fjällviol enligt en del)
Landskapsdjur: Brunbjörn

7. Medelpad

Medelpad är känt för staden Sundsvall, men också för att inneha Sveriges ”geografiska mittpunkt”. Denna mittpunkt fastställdes 1947 av Stockholms högskola genom en unik metod. Man skapade en styv karta av Sverige, där öarna Öland och Gotland placerades närmare fastlandet. Därefter balanserade man kartan på en nål tills den nådde jämvikt. Punkten där nålen stabiliserades var på berget Flataklocken i Medelpad. Denna plats har blivit en populär turistattraktion och är markerad med skylten ”Sveriges geografiska mittpunkt”.

Yta: 6 792 km2
Största stad (tätort): Sundsvall
Landskapsblomma: Gran
Landskapsdjur: Skogshare

8. Hälsingland

Enligt en mätning utförd av Lantmäteriet befinner sig Sveriges geografiska mittpunkt i Hälsingland. För att bestämma denna punkt, drogs en linje från Sveriges nordligaste till dess sydligaste punkt, och sedan en öst-västlig linje där man beräknade mittpunkten. Denna punkt ligger nära tätorten Ytterhogdal i Hälsingland, vilket är intressant då Ytterhogdal ligger i Hälsingland, men tillhör Härjedalens kommun och Jämtlands län. Ett välkänt landmärke i området är berget Järvsöklacken nära Järvsö.

Yta: 14 270 km2
Största stad (tätort): Hudiksvall
Landskapsblomma: Tall eller lin
Landskapsdjur: Lodjur

9. Gästrikland

Gästrikland, som är det sydligaste och minsta landskapet i Norrland, är känt för sin kust som ofta drabbas av så kallade snökanoner. Dessa är stråk av intensiva snöfall som kommer in från havet och påverkar även kusterna i Hälsingland och Uppland. En av de mest kända symbolerna för Gästrikland är Gävlebocken, en stor julbockstruktur i Gävle, vilken är en välkänd tradition i området.

Yta: 4 215 km2
Största stad (tätort): Gävle
Landskapsblomma: Liljekonvalj
Landskapsdjur: Tjäder

10. Dalarna

Dalarna är ett av Sveriges mest kända landskap, berömt för en rad symboler och traditioner. Dessa inkluderar dalahästar, karaktäristiska för regionen, samt kulturella ikoner såsom dalmasar och dalkullor. Landskapet är också hem för välkända evenemang och platser som Vasaloppet, Siljan, Sälen, och Idre. Andra kända inslag från Dalarna är Falu rödfärg, den historiska Falu koppargruva, den populära falukorven, samt kända personligheter som Kalle Moraeus. Dalarnas framgång i marknadsföring understöds av dess natursköna landskap.

Yta: 29 002 km2 
Största stad (tätort): Borlänge
Landskapsblomma: Blåklocka eller ängsklocka
Landskapsdjur: Berguv

11. Värmland

Värmland är välkänt för sin charmiga och uppskattade dialekt, som ofta uppfattas som glad och mysig. Landskapet är också ofta föremål för diskussioner kring vargar, eftersom en betydande del av Sveriges vargstam finns i Värmlands skogar. Ett känt landmärke i området är Karlstad flygplats, som är särskilt märkbar för sin glada logotyp, en symbol som väl representerar kommunens anda.

Yta: 18 033 km2 
Största stad (tätort): Karlstad
Landskapsblomma: Skogsstjärna (duvkulla)
Landskapsdjur: Varg

12. Uppland

Uppland, ofta beskrivet som Sveriges ”plattaste” fastlandsligande landskap, har den lägsta högsta punkten bland dessa, endast 113 meter över havet. Det är också det befolkningsrikaste landskapet i Sverige, mycket tack vare att norra delen av Stockholm ligger inom dess gränser. Uppsala, omgiven av den vidsträckta Uppsalaslätten, är den största staden som helt och hållet ligger inom Upplands gränser. Ett kända landmärke som illustrerar gränssnittet mellan Uppland och Södermanland är Västerbron i Stockholm.

Yta: 12 738 km2 
Största stad (tätort): Stockholm
Landskapsblomma: Kungsängslilja
Landskapsdjur: Havsör
n

13. Västmanland

Västmanland karaktäriseras av två distinkta områden: de bördiga slätterna i Mälardalen och de täta skogarna i Bergslagen. Bergslagen, ett geografiskt område som sträcker sig in i nordvästra Västmanland, är känt för sin historiskt viktiga gruvindustri som började utvecklas redan under medeltiden. Ett exempel på en pittoresk plats i Västmanland är staden Arboga, vars omgivningar reflekterar regionens mångsidiga landskap.

Yta: 8 404 km2
Största stad (tätort): Västerås
Landskapsblomma: Mistel
Landskapsdjur: Rådjur

14. Södermanland

Södermanland, även känt som Sörmland, omfattar den södra halvan av Stockholm och är det landskap i Sverige med högst befolkningstäthet. Södertälje är den största tätorten som helt ligger inom Södermanlands gränser. Landskapet, likt sitt norra grannlandskap Uppland, är relativt platt. Både Södermanland och Uppland var bland de sista att resa sig ur havet under landhöjningen efter den senaste istiden. Ett framträdande historiskt landmärke i Södermanland är Gripsholms slott, beläget nära Mariefred.

Yta: 8 343 km2
Största stad (tätort): Stockholm
Landskapsblomma: Vit näckros
Landskapsdjur: Fiskgjuse

15. Närke

Närke, det minsta landskapet i Svealand, är känt för sin distinkt ”gnälliga” dialekt, som är en del av det så kallade ”Gnällbältet”. Detta dialektområde börjar vid Närkes västra gräns och sträcker sig österut in i delar av Västmanland och Södermanland. En stor del av Närke består av den bördiga Närkeslätten. Örebro, landskapets största stad, är känd för sitt vackra slott, vilket är en betydande sevärdhet och symbol för regionen.

Yta: 4 120 km2
Största stad (tätort): Örebro
Landskapsblomma: Gullviva
Landskapsdjur: Hasselmus

16. Dalsland

Dalsland, beläget vid den norska gränsen, är kanske ett av de mer diskreta landskapen i Sverige. Det har endast en större tätort, Åmål, med 9 265 invånare (per 31 december 2020). Landskapet är kanske mest känt för filmen ”Fucking Åmål”, även om filmen faktiskt spelades in i Trollhättan i Västergötland. Ett anmärkningsvärt landmärke i Dalsland är slussarna i Håverud, som ligger nedanför den imponerande akvedukten där Dalslands kanal korsar Upperudsälven.

Yta: 3 790 km2
Största stad (tätort): Åmål
Landskapsblomma: Förgätmigej
Landskapsdjur: Korp

17. Bohuslän

Bohuslän, som är Sveriges västligaste landskap, sträcker sig längs den västra kusten från gränsen mot Norge ner till och inklusive delar av Göteborg. Uddevalla är den största staden som helt och hållet ligger inom Bohusläns gränser. När man hänvisar till ”västkusten” i Sverige, är det ofta Bohuslän som avses. Detta område är känt för sina klippiga stränder, salta bad, tång, maneter och pittoreska småstäder. Ett exempel på en sådan charmig plats i Bohuslän är Smögen.

Yta: 4 528 km2
Största stad (tätort): Göteborg
Landskapsblomma: Skogskaprifol eller vildkaprifol
Landskapsdjur: Knubbsäl

18. Västergötland

Västergötland är det näst mest befolkningsrika landskapet i Sverige, delvis tack vare att en stor del av Göteborg ligger inom dess gränser. Borås är den största staden som helt befinner sig inom Västergötland. En framträdande del av landskapet är Västgötaslätten, ett vidsträckt, åkertäckt slättland som utgör landskapets centrala delar. Dessutom innehåller Västergötland Västgötabergen, inklusive några av Sveriges sällsynta platåberg som Kinnekulle, som når 306 meter över havet. Dessa berg är inte kända för att vara speciellt höga, utan snarare för sina lager av sedimentära bergarter toppade med flacka toppar av hård diabas.

Yta: 16 709 km2
Största stad (tätort): Göteborg
Landskapsblomma: Ljung
Landskapsdjur: Trana

19. Östergötland

Östergötland, beläget öster om Västergötland, delar faktiskt ingen landgräns med sitt grannlandskap, då de skiljs åt av sjön Vättern. Liksom Västergötland har även Östergötland en framstående slätt, Östgötaslätten, vars åkermarker sträcker sig genom landskapet, omringade av skogklädda områden i norr och söder. Östergötland är också hem för två av Sveriges stora ”-köping” städer, Norrköping och Linköping. Ett viktigt landmärke i landskapet är Vadstena slott, som är en betydande historisk plats i området.

Yta: 10 055 km2
Största stad (tätort): Linköping
Landskapsblomma: Blåklint
Landskapsdjur: Knölsvan

20. Småland

Småland, som ligger i Sveriges Götaland-region, är det största landskapet i Götaland och det tredje största i hela Sverige. Det utsträcker sig från östkusten och täcker fyra femtedelar av landets bredd. En stor del av det sydsvenska höglandet, känt som det småländska höglandet, ligger i norra Småland. Detta område, som är kännetecknat av skog och mossar, har en markhöjd på minst 200 meter över havet. Klimatet i det småländska höglandet liknar det i södra Norrland. En intressant plats i Småland är Sevedstorp, som tjänade som inspiration för Astrid Lindgrens Bullerbyn.

Yta: 29 390 km2
Största stad (tätort): Jönköping
Landskapsblomma: Linnea
Landskapsdjur: Utter

21. Gotland

Gotland, som är ett av Sveriges landskap, består av huvudön ”Storön”, samt Fårö, Gotska Sandön och flera mindre öar. Detta landskap skiljer sig markant i sin natur från resten av Sverige, vilket till stor del beror på dess isolerade läge och dess karga kalkstensgrund. Gotland är en populär destination för svenska semesterfirare, speciellt den vackra tätorten Visby, där en stor del av öns befolkning är bosatt. Ett framträdande naturlandskap på Gotland är rauken ”Hunden” på Fårö, som är en typisk och imponerande geologisk formation för regionen.

Yta: 3 134 km2
Största stad (tätort): Visby
Landskapsblomma: Murgröna
Landskapsdjur: Igelkott

22. Öland

Öland är Sveriges minsta landskap och har näst minst antal invånare. Dess största tätort, Färjestaden, har endast 6 073 invånare (per 31 december 2020), vilket gör den till den näst minsta ”största staden” i ett svenskt landskap efter Sveg i Härjedalen. Trots sitt geografiska närhet till Småland, skiljer sig Ölands natur markant från grannlandskapet. Större delen av Öland är uppodlad och, likt Gotland, domineras berggrunden av kalksten. Öland är även Sveriges plattaste landskap, med sin högsta punkt bara drygt 50 meter över havet. I södra delen av Öland finns Stora Alvaret, ett stort område med alvarmark – en typ av stäppliknande vegetation på platt, näringsfattig kalkstensgrund. Ett känt landmärke är väderkvarnarna i byn Lerkaka.

Yta: 1 350 km2
Största stad (tätort): Färjestaden
Landskapsblomma: Tovsippa eller ölandssolvända
Landskapsdjur: Näktergal

23. Halland

Halland, ett landskap längs Sveriges västkust, kännetecknas av sin uppodlade mark längs kusten, som gradvis övergår i det skogsrika sydsvenska höglandet mot öst. Vid dess södra gräns mot Skåne finns Hallandsåsen, som blev riksbekant för föroreningen av grundvattnet under byggnationen av två järnvägstunnlar. Halland är även känt för sina fyra floder: Lagan, Nissan, Ätran och Viskan. Deras namn kan enkelt minnas med ramsan ”laga ni, äta vi”, ordnade från söder till norr. Ett framträdande drag i landskapet är Laholmsbukten, känd för sin milslånga sandstrand.

Yta: 4 787 km2
Största stad (tätort): Halmstad
Landskapsblomma: Ginst eller hårginst
Landskapsdjur: Lax

24. Blekinge

Blekinge, som är Sveriges näst minsta och näst sydligaste landskap, har en varierad geografi. I norr sträcker sig delar av det småländska höglandet, medan de södra kustområdena består av en mix av åkrar och lövskogar. Landskapets kustlinje är indelad och kantas av en skärgård, som är som mest omfattande utanför Karlskrona, Blekinges största tätort.

Yta: 2 945 km2
Största stad (tätort): Karlskrona
Landskapsblomma: Ek eller kungsljus
Landskapsdjur: Ekoxe

25. Skåne

Skåne, beläget längst ner i södra Sverige, är inte bara landets sydligaste landskap utan också det i genomsnitt varmaste. Dess bördiga lerjordar gör det till ett mycket uppodlat landskap. Förutom de vidsträckta odlade fälten är Skåne också känt för sina horstar – långa, smala åsar som har formats av jordskorpans rörelser, med Hallandsåsen som ett känt exempel. Dessa horstar är vanligast i Skåne. Ett typiskt skånskt landskap med rapsfält, som det utanför Svedala, illustrerar regionens karaktäristiska jordbruksland.

Yta: 11 007 km2
Största stad (tätort): Malmö
Landskapsblomma: Bok eller prästkrage
Landskapsdjur: Kronhjort

FAQ

Vilket landskap i Sverige har ingen stad?

Härjedalen är det enda landskap i Sverige där det inte funnits någon stad. Till tätorterna hör Hede, Funäsdalen, Lillhärdal, Norr-Hede, Sveg, Ulvkälla och Vemdalen. Ytterhogdal ligger i Härjedalens kommun men i landskapet Hälsingland.

Vilket landskap har flest städer?

Uppland är det landskap i Sverige som har flest antal invånare och omfattar bland annat en del av Stockholm. Om man endast räknar städer som ligger helt inom Upplands gränser, så är Uppsala största staden.

När blev det 25 landskap i Sverige?

Landskapen ersattes som grundläggande förvaltningsenheter av Sveriges län genom regeringsformen 1634, men har fortsatt vara en använd indelning, vilket uttrycks i officiella landskapsvapen och i kungahusets hertigtitlar. Landskapen innebär ofta också olika kulturella identifikationer och särarter på historisk grund.

Vilka är Sveriges två minsta landskap?

Närke är Sveriges minsta landskap och ligger mellan tre stora sjöar. Blekinge är det näst minsta landskapet i Sverige och även det näst sydligaste landskapet efter Skåne. Under flera hundra års tid tillhörde Blekinge Danmark, mellan 1231 och 1658.

Vilka är Sveriges största städer?

Här är de största städerna i Sverige sett till antalet invånare. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyråns senaste invånarräkning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *