Svenska klassiska maträtter
Mat trender kommer och går, men vissa rätter består. Det är spännande att testa nya recept i köket, men ibland ska det gå fort för vi har mindre tid över för matlagning och då satsar vi på en Svenska klassisk maträtt. I den här listan hyllar vi dom 10 Svenska klassiska maträtter.
10. Bruna bönor med fläsk
Härligt recept på husmanskost! Klassiska bruna bönor med stekt fläsk gör du av bland annat bönor, sirap, ättiksprit, potatismjöl och fläsk.
9. Pannbiff med löksås
Pannbiff med löksås är mycket god klassisk svensk husmanskost. Vill man äta den på klassiskt vis serverar man med kokt potatis och lingonsylt.
8. Falukorv med stuvade makaroner
Stekt falukorv serveras här med gräddigt stuvade makaroner. Koka upp mjölken innan du tillsätter makaroner och salt. Se till att röra om i kastrullen så det inte bränner vid!
7. Kålpudding
Kålpudding är en älskad husmansrätt som aldrig går ur tiden. Bjud på klassiskt vis med rårörda lingon till.
6. Raggmunk med fläsk och rårörda lingon
En enkel och gott recept på den klassiska svenska rätten raggmunk. Stek gärna dina raggmunkar i plättjärnet så blir de tunna och håller formen.
5. Isterband med stuvad potatis
Isterband är en lättrökt grovkornad korv som innehåller fläsk, korngryn och potatis. Den kanske mest klassiska varianten är Småland-varianten, som är stekt med dillpotatis och inlagda rödbetor.
4. Ugnsbakad falukorv
Falukorven är en av de vanligaste råvarorna i Sverige. Den sanna 70-talet och klassisk gourmetklassiker är den ugnsbakade versionen med senap, ketchup och grillad ost. Servera med potatismos.
3. Stekt fläsk med löksås
Stekt fläsk med löksås är klassisk svensk husmanskost. Köp svenskt fläsk.
2. Ärtsoppa och pannkakor
Visste du att August Strindbergs favoriträtt var ärtsoppa, som han kallade en gudmat? I Sverige har människor ätit denna soppa sedan 1200-talet. Det blev en traditionell torsdagsrätt antagligen för att fredagen var fastan under den katolska medeltiden, så de förberedde en ordentlig fest dagen innan.
1. Köttbullar med potatismos och gräddsås
1754 nämnde Kajsa Warg först köttbullar i en svensk kokbok, men det var först i mitten av 1800-talet som de började ätas av vanliga människor. Sedan dess har köttbullar varit livsmedelsförmedlingen i Sverige.